Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Τούρκος από την Σμύρνη ο Όμηρος

image

Διαβάστε τι υποστηρίζει η τουρκική καλλιτεχνική ομάδα «Fire of Anatolia»...



Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το δελτίο Τύπου για την παράσταση με θέμα την Τροία που θα παρουσιάσει η τουρκική ομάδα «Fire of Anatolia» στο φεστιβάλ της «Πολιτιστικής Άνοιξης» στο Μπαχρέιν, καθώς σε αυτό περιγράφεται ο Όμηρος, ως Τούρκος ποιητής γεννημένος στη Σμύρνη.
«Ο δυτικός πολιτισμός χρωστά την πολιτιστική του κληρονομιά στο Μύθο της Τροίας. Αυτή η ιστορία, που συνέβη πιθανότατα το 1180 π.Χ., παρέμεινε στη μνήμη της ανθρωπότητας από έναν ποιητή της Ανατολίας. Η ιστορία, που έγραψε ο Όμηρος, που γεννήθηκε στη Σμύρνη, στα αθάνατα βιβλία του Ιλιάδα και Οδύσσεια, θεωρείται πλέον μία από τις πιο γνωστές συνθέσεις του κόσμου. Ως τέτοια, κατέχει μια σημαντική θέση ανάμεσα στα ιερά βιβλία ενώ μετατράπηκε σε μια μυστηριώδη περιπέτεια που έχει εξάψει την περιέργεια των ιστορικών όλου του κόσμου», αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο Τύπου.
Η σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook έχει γεμίσει από σχόλια. Όπως: «Συγκριτικά με την καταγωγή του Ομήρου, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο κόσμος στην εποχή του δεν ήταν αυτός που γνωρίζουμε σήμερα. Ο Όμηρος αναγνωρίζεται διεθνώς ως Έλληνας ποιητής. Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να κλέβει την ελληνική ιστορία και να τη χρησιμοποιεί ως δική της. Και τα δελτία Τύπου που ξεχνούν να αναφέρουν σε οποιοδήποτε σημείο πως η Ιλιάδα και η Οδύσσεια είναι ελληνικά έπη είναι το λιγότερο άσχημα» γράφει ένας χρήστης σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ethnos.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου