Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Ένας Σκωτσέζος στην Νίκαια!


Από το Νταντί στην... Ευρώπη με τον Ιωνικό και μπάλα μέχρι να ασπρίσουν όλα του τα μαλλιά! Ο λόγος για τον Κρεγκ Μπρούστερ...


Τα πρώτα βήματα
Ο Μπρούστερ γεννήθηκε στο Νταντί και μεγάλωσε ως οπαδός της Νταντί Γιουνάιτεντ. Αργότερα, θα είχε την ευκαιρία να φορέσει τη φανέλα της ομάδας που λάτρεψε. Εντάχθηκε στο σύλλογο ως πιτσιρικάς, αλλά δεν του προσέφεραν επαγγελματικό συμβόλαιο. Έτσι, ξεκίνησε την καριέρα του στη Φόρφαν Αθλέτικ το 1985. Έμεινε εκεί για 6 χρόνια και σημείωσε 37 γκολ σε 191 εμφανίσεις, παρότι αρχικά χρησιμοποιούταν ως μέσος. Οι εμφανίσεις του έφεραν τη μεταγραφή στη Ρέιθ Ρόβερς, στην οποία και ξεκίνησε να παίζει ως επιθετικός. Με τη φανέλα της κατάκτησε τον τίτλο στη δεύτερη κατηγορία της Σκωτίας. Και το 1993, ήρθε η δικαίωση.
Πίσω στην ομάδα της καρδιάς του
Ο Σκωτσέζος φορ επέστρεψε στη Νταντί Γιουνάιτεντ, αναγκάζοντας την αγαπημένη του ομάδα να παραδεχθεί το λάθος της και να πληρώσει για να τον αποκτήσει. Στην αρχή αντιμετώπισε προβληματάκια με τις απαιτήσεις της Πρέμιερ Σκωτίας, αλλά το 1994 πέτυχε το νικητήριο γκολ στον τελικό του Κυπέλλου με τη Ρέιντζερς. Η μεγαλύτερη στιγμή του ως παίκτης, όπως έχει παραδεχθεί.  Οι «Τέρορς» υποβιβάστηκαν και ο Μπρούστερ ήταν εκεί για να τους βοηθήσει να ανεβούν. Όταν όμως το συμβόλαιό του έληξε στο τέλος του 1996, αποφάσισε να κάνει χρήση του πρόσφατου τότε νόμου Μποσμάν και να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό. Και συγκεκριμένα στον Ιωνικό!
Από το Νταντί στη... Νεάπολη!
Συνδέθηκε με την ομάδα των Νικαιωτών που έκανε την φοβερή πορεία μέχρι τον τελικό Κυπέλλου και τελικά βγήκε στο UEFA! Την πρώτη του χρονιά, αγωνίστηκε σε 29 ματς και σημείωσε έξι γκολ στο Πρωτάθλημα, αλλά η πιο παραγωγική του ήταν η δεύτερη. Έκανε 31 ματς στην Α' Εθνική και βρήκε δίχτυα 14 φορές. Κλασσικό «αγγλικό» φορ. Με δύναμη, ορμή, τοποθετήσεις και βέβαια γκολ. «Τανκ», που έκανε ωραία πράγματα στην επίθεση με τον Φρούσσο. Τη σεζόν 1999-00, πέραν των κατορθωμάτων του στο Πρωτάθλημα, έβαλε και πέντε γκολ στο Κύπελλο, οδηγώντας τον Ιωνικό στον τελικό, όπου έχασε με 3-0 από την ΑΕΚ. Τη σεζόν εκείνη, έπαιξε με τους Νικαιώτες και στο UEFA, στα δύο παιχνίδια με τη Ναντ όπου τελείωσαν νωρίς το ευρωπαϊκό τους ταξίδι.
«Στην Ελλάδα οι πρόεδροι είναι πρόθυμοι να κάνουν μεταγραφές οποιαδήποτε εποχή. Εγώ προτείνω ανεπιφύλαχτα στους συμπατριώτες μου αλλά και σε αυτούς που αγωνίζονται στη Σκωτία να έρθουν και να παίξουν ποδόσφαιρο στην Ελλάδα», είχε δηλώσει πριν από μερικά χρόνια όταν του ζητήθηκε η γνώμη του για το ελληνικό πρωτάθλημα ως προορισμό συμπατριωτών του. Το σίγουρο είναι ότι στη Νίκαια αγαπήθηκε πολύ. Συνολικά, έπαιξε 169 φορές σε όλες τις διοργανώσεις με τον Ιωνικό, πετυχαίνοντας 52 γκολ. Αποχώρησε το 2001 και γύρισε στη χώρα του, παίζοντας για μια χρονιά στη Χιμπέρνιαν. Φόρεσε για μια διετία τη φανέλα της Ντανφέρμλιν και στη συνέχεια γύρισε σελίδα!
Σε διπλό ταμπλό
Το 2004, ο Μπρούστερ έκανε τα πρώτα του βήματα στην προπονητική στην Ινβερνές. Αποτέλεσε τον διάδοχο του Τζον Ρόμπερτσον και ανέλαβε ρόλο player-manager. Βοήθησε το σύλλογο να εξασφαλίσει την παραμονή του στη Scotish Premier. Έπαιξε μάλιστα 31 ματς συνολικά για τους «Κάλεϊ Τζαγκς», σημειώνοντας και 10 γκολ! Το 2006 πήγε με την ίδια ιδιότητα στη Νταντί Γιουνάιτεντ, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς και μετά από μια ντροπιαστική ήττα με 5-1 από τη Φόλκιρκ, έλυσε το συμβόλαιό του. Ακούστηκε τότε και για τον πάγκο του Ιωνικού, όπως και για αρκετές ομάδες. Αλλά στο μυαλό του ήταν η μπάλα μέσα στο γήπεδο και όχι η προπονητική!
Πίσω στο χορτάρι!
Tο 2006, σε ηλικία 40 ετών, υπέγραψε ως ποδοσφαιριστής στην Αμπερντίν!  Οι «Ντονς» βρίσκονταν σε πολύ καλή περίοδο τότε, ωστόσο το αξιοσημείωτο ήταν ότι ο Μπρούστερ έπαιζε στην επίθεση μπροστά με τον Λι Μίλερ, τον οποίο, όταν ήταν προπονητής στη Νταντί Γιουνάιτεντ, τον «τελείωσε» από την πρώτη στιγμή και τον πούλησε στην Αμπερντίν! Επίσης, είχε προπονητή ξανά τον Τζίμι Κάλντεργουντ, με τον οποίο είχαν συνυπάρξει στη Ντανφέρμλιν. Ένας προπονητής, πάντως, να... ξεκρεμάει τα παπούτσια του και να επιστρέψει στα γήπεδα δεν είναι και ό,τι πιο σύνηθες. Ακόμα κι αν τα προηγούμενα χρόνια ήταν παίκτης-προπονητής. Συνήθως, καταλήγει μόνο στον πάγκο, αφήνοντας το χορτάρι!
Σκόραρε το πρώτο του γκολ με τους «Ντονς» σε ένα ματς Κυπέλλου με τη Χιμπέρνιαν, αλλά τραυματίστηκε στον ώμο, παθαίνοντας εξάρθρωση, γεγονός που συντέλεσε στο να παίξει μόλις 7 φορές. Ακούστηκε ότι μπορεί αυτή τη φορά να βάλει οριστικά τέλος στην καριέρα του, αλλά επέστρεψε τον Μάρτιο και υπέγραψε ανανέωση συμβολαίου με την Αμπερντίν τον Μάιο του 2007! Τελικά, όμως, τον Αύγουστο ξαναγύρισε σε πόστο παίκτη-προπονητή, επιλέγοντας την επιστροφή στην Ινβερνές. Εκεί έμεινε για δύο χρόνια και έπαιξε μόνο δύο ματς. Πέτυχε όμως το νικητήριο γκολ σε μι αναμέτρηση με τη Χαρτς, ενώ ως τεχνικός ξεχώριζε για την αυστηρότητά του σε θέματα πειθαρχίας.
Άνοδος με την Κρόουλι
 Τον Ιανουάριο του 2009 απολύθηκε έπειτα από ένα σερί επτά συνεχόμενων ηττών και πήγε στην μισητή αντίπαλο Ρος Κάουντι, όπου είχε διπλό ρόλο. Ήταν παίκτης-βοηθός προπονητή. Όταν όμως ο Ντέρεκ Άνταμς αντικαταστάθηκε το Δεκέμβριο του 2010, ο Μπρούστερ αποφάσισε να αποχωρήσει. Για περίπου έξι μήνες έμεινε χωρίς δουλειά και τον Ιούνιο του 2011 προσλήφθηκε ως μέλος του τεχνικού τιμ στην Κρόουλι. Τον Απρίλιο του 2012 ανέλαβε υπηρεσιακός τεχνικός στην ομάδα και υπό της οδηγίες του ανέβηκε στη League One. Επέστρεψε στο ρόλο του ως μέλος του τεχνικού τιμ όταν ανέλαβε ο Ο' Ντρίσκολ, για να αναλάβει και πάλι υπηρεσιακός τον Ιούλιο του 2012. 
Τον Μάιο του 2013, αποφάσισε να αποχωρήσει από το σύλλογο, που όπως τόνισε είχε αποκτήσει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Πέρασε για λίγο από την Κόνφερανς της Αγγλίας και συγκεκριμένα τη Γουάιτχοκ και τον Οκτώβριο του 2013 ανέβηκε επίπεδο. Εντάχθηκε στο τεχνικό τιμ της Μπράιτον, η οποία αγωνίζεται στην Τσάμπιονσιπ. Στο 46χρονο πλέον Σκωτσέζο ανατέθηκε το πρότζεκτ των πιτσιρικάδων. Ανέλαβε την ομάδα U-15, δουλεύοντας με το νέο αίμα των «γλάρων». Ίσως κάποια στιγμή τον δούμε πάλιστη χώρα μας, αφού συνεχίζει να ενημερώνεται για το τι «παίζει» στο ελληνικό Πρωτάθλημα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου