Διοικητικό δικαστήριο της Αγκυρας έδωσε σήμερα εντολή για την άρση του αποκλεισμού της πρόσβασης στο Twitter που εφαρμόσθηκε με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης την περασμένη Πέμπτη.

Η Αρχή Εποπτείας των Τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας (ΤΙΒ) αποφάσισε το βράδυ της Πέμπτης να αποκλείσει την πρόσβαση στο Twitter, μετά τις κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν από τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες το δίκτυο διασπείρει τις κατηγορίες της διαφθοράς εναντίον του ιδίου και προσώπων του καθεστώτος του, λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου.

Το μέτρο "είναι αντίθετο προς τις αρχές του κράτους δικαίου", σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου της τουρκικής πρωτεύουσας , σύμφωνα με το CNN Turk.

Η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση και σειρά μη κυβερνητικών οργανώσεων προσέφυγαν στην τουρκική δικαιοσύνη κατά της απόφασης των τουρκικών αρχών.

Η Αρχή Εποπτείας των Τηλεπικοινωνιών μπορεί να εφεσιβάλει την απόφαση, αλλά οφείλει να εφαρμόσει τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Ο αποκλεισμός του Twitter δεν είχε πρακτική σημασία, αφού δεν εμπόδισε την πρόσβαση των χρηστών που βρήκαν τρόπους να ξεπεράσουν το μέτρο, αλλά προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό και τον εξωτερικό της Τουρκίας και την καταδίκη της νέας αυταρχικής παρεκτροπής του τουρκικού καθεστώτος.