Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Πιστωτικές κάρτες... last year


Παρελθόν αποτελεί πλέον…


για τους Έλληνες το καταναλωτικό μοντέλο των περασμένων δεκαετιών που τους ήθελε να ξοδεύουν αφειδώς τα χρήματά τους για αγορές χρησιμοποιώντας την πιστωτική.
Με 1 στους 3 κατόχους να χρησιμοποιούν πιστωτική κάρτα για δαπάνες ύψους έως 50 ευρώ και τη μέση μηνιαία δαπάνη να προσεγγίζει μόλις τα 104 ευρώ, το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει, σύμφωνα και με την τελευταία έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (με την υποστήριξη της MasterCard), είναι πως οι Έλληνες εν γένει δεν χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες στις συναλλαγές τους.
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα του ΙΟΒΕ με τίτλο "Η επίδραση των προτεινόμενων ρυθμιστικών αλλαγών στα συστήματα πληρωμών με κάρτες: Η αντίληψη των κατόχων καρτών στην Ελλάδα", που διενεργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία έρευνας κοινής γνώμης Public Issue, δείχνει πως κάρτες χρησιμοποιούνται καθημερινά ή εβδομαδιαία μόλις από το 12% των ερωτηθέντων, αν και μόνο το 9% των Ελλήνων κατόχων κάρτας έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα με συναλλαγή τους. Το βασικό πρόβλημα για το 1/3 των ερωτηθέντων ήταν απλά θέμα αποδοχής της κάρτας.
iobe1
iobe2
Αντίληψη για τις ρυθμιστικές αλλαγές
Οι περισσότεροι κάτοχοι καρτών εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με τις πιθανές αλλαγές στα συστήματα πληρωμών, όπως αυτές προτείνονται από την ΕΕ. Το 75% των κατόχων καρτών εκτιμά ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στα συστήματα πληρωμών, δεν θα οδηγήσουν στον επιδιωκόμενο στόχο της πρότασης της ΕΕ να μειωθούν οι τιμές κι εκφράζει έντονο προβληματισμό πως οι όποιες απώλειες εσόδων για τις τράπεζες θα καλυφθούν με υψηλότερες χρεώσεις από τους κατόχους καρτών.
Πιο συγκεκριμένα:
·                                 Τα 3/4 των κατόχων καρτών εκτιμούν ότι οι ρυθμίσεις αυτές δεν θα οδηγήσουν σε μείωση τιμών στα σημεία πώλησης (δηλ. ότι οι έμποροι δεν θα μετακυλήσουν τις μειώσεις των διατραπεζικών προμηθειών στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών τους).
·                                 Αντίστοιχο ποσοστό εκτιμά ότι οι όποιες απώλειες εσόδων για τις τράπεζες θα καλυφθούν από τους κατόχους καρτών.
·                                 Σε περίπτωση αύξησης του κόστους για τους καταναλωτές, οι μισοί κάτοχοι καρτών δηλώνουν ότι θα προτιμήσουν να ακυρώσουν τις κάρτες τους και το 1/3 ότι θα τις χρησιμοποιεί λιγότερο.
·                                 Η αλλαγή του καθεστώτος της καθολικής αποδοχής για τις κάρτες (HACR), εκτιμάται ότι θα επιδράσει αρνητικά στους κατόχους, σύμφωνα με το 55% των ερωτηθέντων.
iobe3
iobe4
Από την έρευνα, συνοπτικά, προκύπτουν τα ακόλουθα:
·                                 Τα 2/3 αξιολογούν την ασφάλεια και την ευκολία στις συναλλαγές ως τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά στη χρήση των καρτών
·                                 Μόλις το 9% αντιμετώπισε προβλήματα στις συναλλαγές του με κάρτα (το 1/3 αφορούσε στη μη αποδοχή λόγω δικτύου), κυρίως σε καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας (μπαρ/εστιατόρια/καφέ) και στα συνεργεία
·                                 Περίπου το 80% των κατόχων προέρχεται από αστικές περιοχές, με το 30% να είναι ηλικίας 46-55.
·                                 Οι μισοί κάτοιχοι διαθέτουν πτυχίο τριτοβάθμιας.
·                                 Το μέσο ετήσιο εισόδημα κατόχων καρτών είναι 16.894€.
iobe5
Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα:
·                                 Οι κάτοχοι (6 στους 10) έχουν καλή επίγνωση για το κόστος των καρτών τους, αφού το 59,1% των κατόχων καρτών απάντησε ότι γνώριζε και τις 3 κατηγορίες κόστους καρτών (επιτόκιο, υπερημερίας, συνδρομή).
·                                 Το 45% ανησυχεί για τον φορέα επικοινωνίας σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας.
·                                 Οι 6 στους 10 ανησυχούν για τον φορέα επικοινωνίας σε περίπτωση απάτης και την επιστροφή χρημάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου