Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Όσοι... Λειψοί προσέλθετε!

Το νησί των εντυπωσιακών χρωματικών αντιθέσεων…

Για τον μικρόκοσμο των νησιών της άγονης γραμμής και όλες τις Πολυνησίες των ελληνικών θαλασσών , το να ψάχνει κανείς γωνιά στο δεκάρικο είναι μάλλον ανώφελο και υπερβολικό.Ξέρεις πολύ καλά τι ζητάς και τι θες να ανακαλύψεις σε όλους αυτούς τους μακρινούς και αυθεντικούς τόπους από τη στιγμή που αποφασίζεις να συμπορευτείς με τη ρότα του καραβιού.
Στην περίπτωση των Λειψών,είχα να διαλέξω ανάμεσα σε δύο αντίθετες απόψεις.Η μία ενός ντόπιου με μακριά γενειάδα και χαβανέζικο πουκάμισο, που έπινε το ούζο του με το βλέμμα χαμένο στο απέραντο γαλάζιο.
Μας λένε Λειψούς γιατί μας λείπει κομμάτι αδερφέ...Όχι από το κεφάλι, από το νησί. Κοίτα τον χάρτη και θα καταλάβεις, σοβαρά μιλάω... Κι εγώ νόμιζα μέχρι τώρα πως μόνο οι Κερκυραίοι είναι του...γιατρού !


Μπα, δίκιο είχε ο γίγαντας. Απείρως προτιμότερη η εκδοχή του από την άποψη ενός παιδικού φίλου που με χαρακτήρισε...λειψό για τα μέρη που επιλέγω να κάνω διακοπές! Βέβαια... Έπρεπε να συνωστίζομαι σαββατοκύριακο στα αποβατικά του Περάματος για να πάω Σαλαμίνα , να προτιμήσω την Ύδρα για το Πάσχα, τη Μύκονο και την Τήνο για τον Δεκαπενταύγουστο για να είμαι νορμάλ και in παραθεριστής...Μακριά από μας!

Μακριά και οι Λειψοί , πολύ ανατολικότερα σε σχέση με τις ξεναγήσεις των προηγούμενων τεύχων μας, την Ιθάκη και την κομβική διασταύρωση Ιονίου,Κρητικού και Μυρτώου, στα Κύθηρα. Μικρό, γαλήνιο, άγονο τοπίο, στην αρχή των Δωδεκανήσων, ανάμεσα στην κοσμοπολίτικη εσχάτως Πάτμο και την καταπράσινη Σάμο,περικυκλωμένο από δυό ντουζίνες νησάκια και βραχονησίδες με παράξενα ονόματα,όπως και οι πολλές παραλίες και ορμίσκοι της ακτογραμμής του νησιού.
Αναλύσεις πολλές δεν χρειάζονται οι Λειψοί. Συμπτωματικά και εδώ, ο Οδυσσέας είναι σημείο αναφοράς καθώς ο μύθος λέει πως η Καλυψώδιέθετε... κρεβάτι και σε αυτό το νησί ! Λιλιπούτειο μέρος, πρόκληση από μόνο του για να το ανακαλύψει κανείς. Τα χαρακτηριστικά του άκρως αιγαιοπελαγίτικα.
Η αρχιτεκτονική των σπιτιών, οι ολάνθιστες αυλές, τα όμορφα σοκάκια, οι αμέτρητες εκκλησίες ,οι καταπληκτικές υποδομές του, ο μεγάλος αλιευτικός στόλος, τα διαδοχικά ταβερνάκια στο αμφιθεατρικό Χωριό και οι φιλικοί, ευγενέστατοι έξω καρδιά άνθρωποι του.
Κάπου ανάμεσα στα πολλά ταβερνάκια χάνεις λίγο τη μπάλα ακούγοντας τις νοικοκυρές να σου λένε για φαβατοπιτάκια, ριζότο με μελάνι σουπιάς, κουνέλι με δεντρολίβανο, γιουβέτσι στη γάστρα , καλαμάρι στα κάρβουνα και γλυκό λεριώτικο κρασί που καλύτερα να ...λουστείς παρά να το πιείς, γιατί σε στέλνει γρήγορα σε απολαυστικούς ύπνους!
Είναι γνωστό άλλωστε ότι επί Ιταλοκρατίας έφευγαν από τα εμφιαλωτήρια του νησιού τόνοι οίνου ΑΑΑ ποιότητας για να προσφερθούν ως Αγία Κοινωνία στο Βατικανό.
Καλύτερη ξέφρενη νυχτερινή ζωή με όλα αυτά μπροστά σου δε νομίζω να υπάρχει! Όμορφη εικόνα οι φωνές και το ξέφρενο παιχνίδι από εκατοντάδες πιτσιρίκια σε κάθε γωνιά του οικισμού, η διαπεραστική μυρωδιά του ψημένου χταποδιού που σε καθηλώνει και οι αυτοσχέδιες μουσικές από ψαράδες και...αυτοεξόριστους στα πολύχρωμα τραπεζάκια των καφενείων.

Με αυτούς έκανε παρέα και ο....αρχιπροπονητής της 17 Νοέμβρη, Μιχάλης Γιωτόπουλος, που εκείνη την εποχή έκανε μόδα τους Λειψούς για κάθε λογής περίεργο! Παραφωνία όλοι οι σαχλοί που κατεβάζουν από το καράβι τα Καγιέν και τα τζιπ μεγάλου κυβισμού. Πρόσθετο γέλιο μέχρι δακρύων δηλαδή στις ήδη χαρούμενες στιγμές όλων όσων απολαμβάνουν χαλαρές καταστάσεις μακριά από κακές συνήθειες...Κι ένα εις υγείαν για καλωσόρισμα με ένα ποτήρι Αλώνι.

Φινάλε εδώ.Δεν περιγράφουμε άλλο ! Τα υπόλοιπα επί σκηνής,καθώς το καράβι θα ρίχνει τον κάβο του στο λιμάνι...

Πηγή: www.dailygoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου