Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2015

Η ελληνική οικονομία πεθαίνει!

ΑΓΟΡΑ ΕΛΛΑΔΑΈνα βήμα πριν την χρεοκοπία η Ελλάδα που 
φυλλοροεί το 
τελευταίο διάστημα...

- Πτώση 50% στον εγχώριο τουρισμό 
- Πτώση 70 με 80% στο χώρο της ένδυσης 
- Απολύσεις, μειώσεις μισθών και κλείσιμο καταστημάτων 
- Λουκέτο στην κρατική βιομηχανία φαρμάκων


Αυτά κι άλλα πολλά είναι τα νούμερα που αντικατοπτρίζουν την δυσμενή κατσταση της ώρας. Ας δούμε συγκεκριμένα ποιες είναι οι επιπτώσεις των κλειστών τραπεζών, αλλά και της ύφεσης...


Τουρισμός

Η τουριστική βιομηχανία είναι από τους κλάδους που γνωρίζουν ισχυρό πλήγμα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τη στιγμή που η αγορά έδειχνε να κινείται ανοδικά με αύξηση της τάξεως του 10% στις αφίξεις σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ένα χρόνο νωρίτερα.

Σε ό,τι αφορά των εσωτερικό τουρισμό δεν μπορούμε να αναμένουμε έσοδα που θα ξεπερνούν το 1 δισ. σε αντίθεση με το 1,5 δισ.  που ήταν πέρυσι.  Επομένως, όλες μας οι ελπίδες εναποτίθενται στον ξένο τουρισμό, ο οποίος την προηγούμενη χρονιά άφησε στη χώρα μας έσοδα 15 δισ. Αντιλαμβάνεστε ότι ο εισερχόμενος τουρισμός είναι 10 φορές μεγαλύτερος από τον εγχώριο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μία πτώση στο εσωτερικό, της τάξεως του 50%, δεν θα είναι σημαντική. Ωστόσο θα επηρεάσει το σύνολο της τουριστικής κίνησης μόνο σε ποσοστό 5%. Να σημειώσουμε πάντως ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείας έχουν ανακοινώσει πτώση στις κρατήσεις που ανέρχεται στο 40%. Παρόλ’ αυτά οι κρατήσεις που χάνονται – 30.000 έως 50.000 την ημέρα – δεν σημαίνει ότι χάνονται οριστικά, αλλά ότι εάν επανέλθει η κατάσταση στους φυσιολογικούς τις ρυθμούς, θα μπορέσουμε να τις καλύψουμε τουλάχιστον κατά ένα μεγάλο ποσοστό.

Απολύσεις, μειώσεις μισθών και κλείσιμο καταστημάτων

Πραγματική βουτιά έχει κάνει ο εμπορικός κόσμος αφού δεν υπάρχει ρευστό στην αγορά, με την κατανάλωση να έχει κατρακυλήσει και με τους εργοδότες να δίνουν είτε δειες, είτε να μειώνουν τα δεδουλευμένα, είτε να απολύουν τους εργαζόμενους.

Βέβαιααρκετές όμως είναι οι ελλείψεις που εμφανίζονται σε εισαγόμενα προϊόντα, ενώ σε ό,τι αφορά στα εγχώρια προϊόντα, η αύξηση των ρυθμών παραγωγής βοήθησε στην κάλυψη της ζήτησης.

Φάρμακα

Λουκέτο μπήκε στην κρατική βιομηχανία φαρμάκων, ενώ ελλείψεις παρατηρούνται σε φάρμακα για σπάνιες παθήσεις. 

Σημαντικό πρόβλημα υπάρχει και στην κρατική εταιρεία προμήθειας φαρμάκων. Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), έχει βάλει λουκέτο τις τελευταίες δέκα ημέρες και δεν μπορούν να προμηθευτούν σκευάσματα οι φαρμακαποθήκες. Δεν υπάρχουν αποθέματα σε φάρμακα στον ΙΦΕΤ, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένο το κράτος να εισάγει από άλλες χώρες. Ο ΙΦΕΤ είναι ο φορέας, ο οποιός τροφοδοτεί την αγορά κυρίως με φάρμακα που αφορούν σε σοβαρές ή σπάνιες ασθένειες.

Οι κυριότερες ελλείψεις αυτή τη στιγμή εμφανίζονται σε σκευάσματα όπως το Lasix, το Lexotanil, το Abilify. Για να εξασφαλίσει ένας φαρμακοποιός τα παραπάνω φάρμακα θα πρέπει να είναι από τους καλύτερους πελάτες σε φαρμακαποθήκες για να μπορέσει να λάβει έστω και ένα κομμάτι. Κάποιοι πάλι έχουν καταφέρει να κάνουν εξαγωγές, διατηρώντας κάποιες διασυνδέσεις, προμηθεύονται φάρμακα και τα στέλνουν στο εξωτερικό, κερδίζοντας αρκετά χρήματα, καθώς τα πουλάνε αρκετά ακριβότερα από την τιμή της λιανικής κάτι που συμβαίνει και από τις φαρμακαποθήκες.

Aγρότες

Οι αγρότες βρίσκονται σε απελπιστικά δύσκολη κατάσταση. Εχουν σταματήσει τα αλώνια και δεν μπορεί κανένας αγρότης ούτε να κινήσει το τρακτέρ του, ούτε να ραντίσει, ούτε να ποτίσει τις καλλιέργειες του. 

Αυτό σημαίνει οτι σταματώντας τα αλώνια, μπορεί η παραγωγή ανά πάσα ώρα και στιγμή από κάποιον αστάθμητο παράγοντα όπως για παράδειγμα ακραίο καιρικό φαινόμενο, να χαθεί. 

Για τους καταναλωτές σημαίνει ότι δε θα έχουν ελληνικό αλεύρι άμεσα. Θα έχουν εισαγώμενο αλεύρι κατά πάσα πιθανότητα από το ανατολικό μπλοκ, το οποίο σημαίνει τσέρνομπιλ και καρκίνος στην ελληνική αγορά. 

Πρόβλημα έχουν τα οπωροκηπευτικά, ντομάτες, αγγουράκια, μελιτζάνες, όλα αυτά τα προϊόντα. Το αμέσως επόμενο πρόβλημα που δημιουργείται αφορά στα φρούτα.

Δεν μπορεί να γίνει καμία μετακίνηση, ούτε καν τα διόδια δεν μπορούμε να πληρώσουμε με 60 ευρώ όριο αναλήψεων την ημέρα, όχι να βάλουμε πετρέλαιο στα ρεζερβουάρ. 

Το αμέσως επόμενο πρόβλημα που δημιουργείται είναι οι καλοκαιρινές καλλιέργειες. Παράδειγμα το βαβμάκι, το καλαμπόκι, η βιομηχανική ντομάτα. Όλα αυτά θα καταστραφούν γιατί είναι απότιστα εδώ και 5 μέρες. 

Δεν έχουμε πετρέλαιο για να βάλουμε στα ρεζερβουάρ των μηχανών να ποτίσουμε τα χωράφια. Μία κομπίνα που αλωνίζει σιτάρια θέλει από 500 εως 700 ευρώ την ημέρα. Ένα τρακτέρ θελει 200 με 300 ευρώ και το φορτηγό στα 200 με 300 ευρώ συν τα διόδια για τη μετακίνηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου