Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Facegloria: Το νέο facebook των... χριστιανών!

Αντί για like οι χρήστες πατούν... αμήν

Το Facegloria είναι το νέο κοινωνικό δίκτυο που δημιουργήθηκε από ομάδα προτεσταντών στη Βραζιλία και απαγορεύει οποιαδήποτε μορφή βλασφημίας και ερωτικού περιεχομένου. 

Οι δημιουργοί του Facegloria ισχυρίζονται ότι η ιστοσελίδα έχει προσελκύσει 100.000 μέλη από την έναρξή του τον περασμένο μήνα.

600 συγκεκριμένες λέξεις απαγορεύεται να γραφτούν και με το κουμπί "Αμήν" οι χρήστες εκφράζουν την εκτίμησή τους σε μια άποψη. 

Το Ummaland είναι το κοινωνικό δίκτυο των μουσουλμάνων, το οποίο ξεκίνησε το 2013 και σήμερα αριθμεί περίπου 329.000 μέλη. Περιλαμβάνει ρυθμίσεις απορρήτου για τις γυναίκες και καθημερινές ισλαμικές ρήσεις.

«Στο Ummaland δημιουργούμε τις ισλαμικές αξίες, δεν κουτσομπολεύουμε και δεν κακολογούμε κανέναν, αντίθετα εστιάζουμε στο μήνυμα που πραγματικά έχει σημασία» όπως είπαν οι συνιδρυτές Μαρούφ Γιουσούποφ και Γιαμολιντίν Νταλιγιέβ σε συνέντευξή τους, λίγο μετά το ξεκίνημά της σελίδας. 

Η διάδοσή του

Το βραζιλιάνικο Facegloria είναι προς το παρόν διαθέσιμο μόνο στα πορτογαλικά, αλλά σύντομα θα υπάρχει και σε άλλες γλώσσες. Επίσης, θα γίνει και εφαρμογή για κινητά. Σημειώνεται ότι η Βραζιλία έχει τον μεγαλύτερο ρωμαιοκαθολικό πληθυσμό στον κόσμο



«Στο Facebook βλέπεις πολλή βία και πορνογραφία. Γι 'αυτό σκεφτήκαμε τη δημιουργία ενός δικτύου όπου θα μπορούμε να μιλάμε για το Θεό, την αγάπη και θα διαδίδουμε τον λόγο Του» όπως δήλωσε η web designer της σελίδας. 

Από την κοινωνική σελίδα απαγορεύεται επίσης το gay περιεχόμενο. 

Ο Acir dos Santos, o δήμαρχος της Ferraz de Vasconcelos επένδυσε 16.000 δολάρια στο ξεκίνημα του ιστοχώρου. 

«Το δίκτυό μας είναι παγκόσμιο. Έχουμε αγοράσει το domain του Faceglory στην αγγλική γλώσσα και σε όλες τις πιθανές γλώσσες. Θέλουμε να πάρουμε στο Facebook και το Twitter στη Βραζιλία και οπουδήποτε αλλού».

Η θρησκεία και η τεχνολογία διαπλέκονται συχνά, όπως τονίζει ο προγραμματιστής John Graham-Cumming. «Υπάρχουν κάποιες γλώσσες προγραμματισμού με θρησκευτικά σύμβολα, όπως η γλώσσα Perl, η οποία δημιουργήθηκε από τον χριστιανό Larry Wall, με λέξεις κλειδιά που μπορούν ακόμα και να “ευλογήσουν”». 

Ο προγραμματιστής Terry Davis πέρασε δέκα χρόνια για να φτιάξει το χριστιανικό λειτουργικό σύστημα TempleOS, το οποίο είναι γεμάτο από βιβλικά αποσπάσματα και αναφορές.

«Το TempleOS είναι ο επίσημος ναός του Θεού. Λειτουργεί όπως ακριβώς και ο ναός του Σολομώντα. Πρόκειται για μια κοινότητα κομβικής σημασίας όπου γίνονται οι διαβουλεύσεις με το μαντείο του Θεού» όπως αναφέρει στο καταστατικό του λειτουργικού συστήματος ο προγραμματιστής. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου