Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Ο "θηλυκός Μέσι" από το Αγρίνιο


Όταν ακούμε για γυναικείο ποδόσφαιρο…
συνήθως στρέφουμε την προσοχή μας αλλού θεωρώντας το άθλημα αποκλειστικά ανδρικό, ώστε να μην έχει να προσφέρει κάτι όταν παίζεται από γυναίκες. Αυτή η λογική αλλάζει άρδην αν δει κανείς την  10χρονη Βάσια Γιαννακά από το Αγρίνιο (την Παραβόλα πιο συγκεκριμένα) να παίζει ποδόσφαιρο. Κι όταν έχει εκπλαγεί ο μεγάλος  Ρούντι Φέλερ, εμείς οι υπόλοιποι δεν μπορούμε να πούμε και πολλά…
Η Βάσια δεν είναι καν 10 ετών αφού έχει γεννηθεί στις 13 Οκτωβρίου 2004. Γονείς της ο Θόδωρος Γιαννακάς και η Γεωργία Πανδρεμένου. Όποιος την παρακολουθήσει  να αγωνίζεται αυθόρμητα θα πει «αυτό το παιδί έχει γεννηθεί για να παίζει ποδόσφαιρο».

Η μικρή Βασιλική είναι επιμελής και στα μαθηματά της, ένα παιδί με ωριμότητα, σοβαρότητα, αλλά και αρκετό θάρρος. Οι οικονομικές δυσκολίες που μαστίζουν τους περισσότερους Έλληνες έφεραν τους γονείς της στη Γερμανία   (στο Ντίσελντορφ)  το 2013 – όπου πιθανότατα θα ξαναπάνε – και το τελέντο της κόρης τους «έλαμψε».
Ο Ρούντι Φέλερ την είδε σε τουρνουά και είπε: «Στα 14 χρόνια της θα μπορεί με άνεση να παίζει επαγγελματικά στη Μπουντεσλίγκα». Πράγματι η μικρή είναι… φαινόμενο. Παίζοντας σε Γερμανία και Ολλανδία με κοπέλες δύο τρία και τέσσερα χρόνια μεγαλύτερές της, ξεχώριζε. Δεν έχει τα χαρακτηριστικά κοριτσιού όταν παίζει μπάλα και επειδή είναι μικροκαμωμένη (λόγω ηλικίας) θυμίζει σε τεχνική, σπιρτάδα και οξυδέρκεια τον μεγάλο Λιονέλ Μέσι.
Εάν θέλουμε να μάθουμε μερικά πράγματα παραπάνω θα ανατρέξουμε στην Ελληνόφωνη εφημερίδα της Γερμανίας Europolitis που κυκλοφορεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης και έγραψε για τη Βάσια: «Ένα αστέρι στο γυναικείο ποδόσφαιρο γεννιέται. Η μικρή Βασιλική από την τρυφερή ηλικία των 5 ετών έδειξε την κλίση της στο ποδόσφαιρο παίζοντας μόνο με μπάλες, με αγόρια της γειτονιάς της. Ο Διονύσης Τσάμης παλιά δόξα της Α.Ε.Κ. και της Εθνικής την ανακαλύπτει και την παίρνει στην ακαδημία ποδοσφαίρου στην πόλη του Αγρινίου σε ηλικία επτά ετών. Ένα χρόνο αργότερα σαρώνει τους σχολικούς και διασυλλογικούς αγώνες της Δυτικής Ελλάδας στο αγώνισμα των 1.000 μέτρων του κλασσικού αθλητισμού με  5 χρυσά, 3 ασημένια και 3 χάλκινα. Από το καλοκαίρι του 2013 βρίσκεται στη Γερμανία. Το Αύγουστο συμμετέχει σε τουρνουά ποδοσφαίρου και παρόλο που δεν έχει κλείσει ακόμα τα 10 χρόνια και αγωνιζόμενη με παίκτριες κατά 2-3 χρόνια μεγαλύτερες, αναδεικνύεται η καλύτερη. Τον Οκτώβριο του 2013 συμπεριλαμβάνεται σε ομάδα ταλαντούχων κοριτσιών στην περιοχή του Λιν (περίχωρα του Κρέφελντ). Στα 8 επίσημα παιγνίδια του πρωταθλήματος των κοριτσιών της ευρύτερης περιοχής, με το ταλέντο, την ταχύτητα και την αντοχή που διαθέτει την έχουν αναδείξει σε πρώτη σκόρερ με 10 τέρματα μέχρι στιγμής».
Όλα αυτά γράφτηκαν στο φύλλο της 26ης Μαρτίου και δίνουν τις πληροφορίες για την μέχρι τώρα πορεία της Βάσιας Γιαννακά. Το εκολαπτόμενο αστέρι στο Γυναικείο ποδόσφαιρο, που οι γονείς της σκέφτονται πως θα μπορέσουν να της προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να αξιοποιήσει το πλούσιο ταλέντο της. Η χώρα μας και περισότερο η περιοχή μας δεν δίνει πολλές δυνατότητες και ας μας επιτραπεί η έκφραση πως… δεν μπορεί να «χωρέσει» το τελέντο της.
Οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να αποκομίσουν προσωπική γνώμη αφού στο youtube έχει αναρτηθεί βίντεο της Βάσιας με τον τίτλο «Ο θηλυκός Lionel Messi 10 ετών!!!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου