
καταναλώνουν ακόμη
και μέτριες ποσότητες επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, όπως σαλάμια, λουκάνια,
χάμπουργκερ, ζαμπόν και μπέικον, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιολογικών
προβλημάτων ή και πρόωρου θανάτου λόγω καρδιοπάθειας, σύμφωνα με μια νέα
σουηδο-πολωνική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια περιβαλλοντικής
ιατρικής Αλίτσια Βολκ του ιατρικού πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της
Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό
περιοδικό «Circulation: Ηeart Failure», μελέτησαν στοιχεία για περίπου 37.000
άνδρες ηλικίας 45 έως 79 ετών χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων ή
καρκίνου. Μετά από 12 χρόνια παρακολούθησης, από αυτούς σχεδόν οι 2.900 είχαν
διαγνωστεί με κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα και οι 266 είχαν πεθάνει από την
καρδιά τους.
Το επεξεργασμένο κρέας έχει υποστεί κάποιου είδους κατεργασία, με την προσθήκη αλατιού και συντηρητικών ή με κάποια άλλη μέθοδο επεξεργασίας, για παράδειγμα τα «καπνιστά» αλλαντικά περιέχουν πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Αντίθετα, όπως είπε η Βολκ, το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας δεν περιέχει συντηρητικά, ούτε τόσο αλάτι.
Το επεξεργασμένο κρέας έχει υποστεί κάποιου είδους κατεργασία, με την προσθήκη αλατιού και συντηρητικών ή με κάποια άλλη μέθοδο επεξεργασίας, για παράδειγμα τα «καπνιστά» αλλαντικά περιέχουν πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Αντίθετα, όπως είπε η Βολκ, το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας δεν περιέχει συντηρητικά, ούτε τόσο αλάτι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου