Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Ολυμπιακοί Αγώνες μιας άλλης εποχής

Ολυμπιακοί Αγώνες μιας άλλης εποχήςTο μακρινό 1908 έγινε η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου...

σε μια εποχή που η πολιτική και το εμπόριο «βασάνιζαν» τον αθλητισμό. Οι συγκεκριμένοι αγώνες διήρκεσαν έξι μήνες και έχουν το ρεκόρ μεγαλύτερης διάρκειας.
Ο κορυφαίος μαραθωνοδρόμος Ντοράντο Πιέτρι, το εμπόριο, η πολιτική και στη μέση οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Το 1906 στην Ιταλία εκρήγνυται ο Βεζούβιος και αλλάζει την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Ρώμη είχε αναλάβει πρωτύτερα τη διοργάνωση των τέταρτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, όμως λόγω των μεγάλων καταστροφών οι Ιταλοί επέστρεψαν την εντολή ανάθεσης στη ΔΟΕ. Εκείνη με τη σειρά της όρισε διοργανωτές τους Βρετανούς και δύο χρόνια αργότερα ξεκινούσε η διοργάνωση, το ημερολόγιο έγραφε 27 Απριλίου 1908. Οι αγώνες διήρκησαν έξι ολόκληρους μήνες και ως σήμερα κατέχουν το ρεκόρ μεγαλύτερης διάρκειας καθώς ολοκληρώθηκαν στις 31 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.
Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου 1908
Η πολιτική δεν άργησε να κάνει την εμφάνιση της στους Αγώνες, αφού οι Φιλανδοί προτίμησαν να παρελάσουν χωρίς σημαία, λόγω της κατοχής της χώρας τους από τη Ρωσία, ενώ ο σημαιοφόρος της αμερικανικής ομάδας Ραλφ Ρόουζ είπε πως «αυτή η σημαία δεν υποκλίνεται σε κανένα βασιλιά» προσπαθώντας να δικαιολογηθεί όταν αρνήθηκε να γείρει τη σημαία για να τιμήσει το βασιλικό ζεύγος της Μεγάλης Βρετανίας. 

Άλλο ένα ρεκόρ έχει μείνει από το μακρινό 1908, καθώς ο 60χρονος τότε σουηδός Όσκαρ Σβαν έκανε τη παρθενική του εμφάνιση σε Ολυμπιακούς Αγώνες και κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο στη σκοποβολή. Ο υπερήλικας -για αθλητής- κατάφερε να ανέβει στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου το 1912 και το 1920 σε Στοκχόλμη και Αμβέρσα αντίστοιχα, ενώ θεωρείται ο μεγαλύτερος ηλικιακά ολυμπιονίκης, αφού το 1920 ήταν 72 ετών.

Επιπρόσθετα υπήρχαν και πολλά παράπονα για της αμεροληψία των κριτών, οι οποίος κατηγορήθηκαν πως δεν ήθελαν η Αμερική να πάρει περισσότερα μετάλλια από τη χώρα τους και έκαναν τα πάντα για να το πετύχουν. Τρανό παράδειγμα είναι το πρόσωπο των αγώνων, Ντοράντο Πιέτρι. Ο ταξιτζής από το Κάπρι της Ιταλίας που αγωνίζονταν στον Μαραθώνιο μπήκε πρώτος στο στάδιο και λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό είδε τις δυνάμεις του να τον εγκαταλείπουν και «γκρεμίστηκε» σαν χάρτινος πύργος. Οι κριτές έτρεξαν να τον βοηθήσουν να πάρει τη πρωτιά για να στερήσουν το χρυσό από τον Αμερικανό Τζον Χανς. Οι ΗΠΑ έκαναν ένσταση, ο Χανς βρέθηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου και ο Πιέτρι στο νοσοκομείο όπου τον επισκέφθηκε η βασίλισσα Αλεξάνδρα και του απέμεινε το χρυσό κύπελλο. Ο Πιέτρι έμεινε στην ιστορία ως ο πιο πολυσυζητημένος, ενώ έγινε και τραγούδι από τον Μάσιμο Βαρίνι.

Για τους λάτρεις των αριθμών συμμετείχαν 2008 αθλητές, 1.971 άνδρες και 37 γυναίκες από 22 χώρες. Η Ελληνική συμμετοχή ήταν λαμπρή για την εποχή με τους 20 Έλληνες αθλητές να κατακτούν τέσσερα μετάλλια. Ο 20χρονος, τότε, Κώστας Τσικλητήρας ανέβηκε δύο φορές στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, στο μήκος με επίδοση 3.23 μ. και στο ύψος άνευ φόρας με 1.95. Άλλο ένα ασημένιο μετάλλιο μας χάρισε ο Κωνσταντινοπολίτης Μιχάλης Δώριζας στον ακοντισμό με βολή στα 51.36, ενώ ο Αναστάσιος Μεταξάς κατέκτησε το μοναδικό χάλκινο της Ελληνικής αποστολής στη βολή κατά πήλινων δίσκων στη σκοποβολή.

Μετάλλια Ολυμπιακών Αγώνων 1908



Πηγή: www.dailygoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου