Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Η ιστορία της μικροσκοπικότερης σταρ του κόσμου!

Η συγκλονιστική ιστορία μιας γυναίκας που παρά τον νανισμό τη διέπρεψε στην Aμερική...

Όταν η Λαβίνια Γουόρεν μια μικροσκοπική γυναίκα που ήταν πολύ διάσημη τη δεκαετία του 1860 για λόγους που θεωρούνται ακόμα και σήμερα ακατανόητοι, παντρεύτηκε τον συνάδελφό της περφόρμερ στο τσίρκο Tom Thumb, ο πλούσιος γάμος τους στο Μανχάταν συγκέντρωσε 10.000 κόσμο. Ήταν μιας μορφής σόου με κάποιους από αυτούς να πληρώνουν μέχρι και 50 δολάρια για το προνόμιο παρακολουθήσουν το γάμο. Ο ιμπρεσάριος τσίρκου Ρ.Τ. Barnum είχε μετατρέψει τον γάμο τους, το 1863, στην πιο επιτυχημένη κοινωνική εκδήλωση της σαιζόν. 


Τα γάντια της Λαβίνια. Δε τα φόρεσε ποτέ γιατί ήταν μεγάλα!

Τα γάντια της Λαβίνια. Δε τα φόρεσε ποτέ γιατί ήταν μεγάλα! 

Η εφημερίδα New York Times, κάλυψε το γεγονός της ένωσης των δυο νάνων με ένα συναρπαστικό άρθρο 5.200 λέξεων και τίτλο οι «λιλιπούτειοί μας». «Κανείς δε χρειάζεται να εκπλήσσεται από το γεγονός ότι οι δυο αυτοί μικροσκοπικοί άνθρωποι δημιουργούν αυτή την τεράστια φασαρία, ξεσηκώνουν τέτοιο ενθουσιασμό και έχουν τόσο μεγάλης έντασης ενδιαφέρον».   

Οι εμφανίσεις στο ποταμόπλοιο

Οι εμφανίσεις στο ποταμόπλοιο 

τη μέση του εμφυλίου πολέμου ο Πρόεδρος Λίνκολν κάλεσε το ζευγάρι σε μια εκδήλωση στο Λευκό Οίκο, κατά την περίοδο του μήνα του μέλιτος τους. Η Λαβίνια και ο Τομ ήταν σαν σταρ ενός ριάλιτι των ημερών τους. Κανένα πρόσωπο δεν είναι περισσότερο διάσημο και φημισμένο ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, περισσότερο από τον Tom Thumb, έγραφαν οι Τάιμς.   

Η αντιμετώπιση για τους μικροσκοπικούς ανθρώπους τον δέκατο ένατο αιώνα ήταν πάνω κάτω η εξής: Τους απασχολούσαν σε χαμηλά αμειβόμενες εργασίες ή τους εκμεταλλεύονταν σε σόου. Η Λαβίνια ήταν μια εξαίρεση. Παράγγελνε κοσμήματα στο Λονδίνο και ερμίνες για να πηγαίνει στο θέατρο και συναναστρεφόταν με προέδρους και βασίλισσες. 

- Μετά από ένα δυο χρόνια, ένας ξάδερφος της Λαβίνια στον οποίο ανήκε ένα Showboat στο Μισισιπή, την έπεισε να κάνει διακοπές στο πλοίο και να πάρει μέρος στο σόου του "The Museum of Living Wonders", ως λιλιπούτεια βασίλισσα -

Ο ατζέντης P.T. Barnum

Ο ατζέντης P.T. Barnum   

Η Λαβίνια Γουόρεν γεννήθηκε σε μια ευγενή οικογένειας της Νέας Αγγλίας το 1841. Ήταν ένα κανονικό μωρό αλλά λίγο πριν αρχίσει να περπατάει οι γονείς της κατάλαβαν ότι κάτι δεν πάει καλά. Η Λαβίνια ήταν υγιής και με καλές αναλογίες, αλλά πάρα-πάρα πολύ μικροσκοπική. Διαγνώστηκε με νανισμό και οι γονείς της δεν έκαναν καμία έκπτωση στην ανατροφή και την εκπαίδευσή της. Την ενθάρρυναν να μορφωθεί και στα δεκάξι της άρχισε να διδάσκει. 


Η άδεια γάμου του Τομ και της Λαβίνια

Η άδεια γάμου του Τομ και της Λαβίνια  

Μετά από ένα δυο χρόνια, ένας ξάδερφος της Λαβίνια στον οποίο ανήκε ένα Showboat στο Μισισιπή, την έπεισε να κάνει διακοπές στο πλοίο και να πάρει μέρος στο σόου του “The Museum of Living Wonders", ως λιλιπούτεια βασίλισσα. Έπρεπε να χορέψει, να τραγουδήσει και να συνομιλήσει με το κοινό. Εμφανιζόταν μαζί με την γυναίκα γίγαντα Silvia Hardy. Έγιναν δυο απίθανες φίλες και στο τέλος του καλοκαιριού η Λαβίνια ήταν ήδη ένα μεγάλο αστέρι. Το 1862, ο ιμπρεσάριος Ρ.Τ. Barnum πήγε να την συναντήσει. Η Λαβίνια του φαινόταν ιδανική για τα σόου του. Θα μπορούσε να τραγουδά και να χορεύει, να μιλά ευγενικά με τους θαυμαστές. Επιπλέον, όλοι οι λιλιπούτειοι άντρες που απασχολούνταν στον Μπάρνουμ ήταν περιζήτητοι εργένηδες. 

George Nutt και  Minnie Warren

George Nutt και Minnie Warren   

Όταν η Λαβίνια μπήκε στον θίασο του Μπάρνουμ, το επονομαζόμενο μουσείο, την ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά, ο  George Nutt. Ήταν επτά χρόνια μικρότερος από τη Λαβίνια και εκείνη δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον. Με τον Charles Stratton ήταν μια άλλη ιστορία. Περισσότερο γνωστός με το όνομα “General Tom Thumb, ήταν ένας από τους πιο διάσημους συναδέλφους του Μπάρνουμ. Ο Τομ την ερωτεύτηκε τρελά και υποσχέθηκε στον Μπάρνουμ να τον αφήσει να δημοσιοποιήσει τον γάμο τους και να τον παρουσιάσει ως εξαιρετικό γεγονός, εάν και εφόσον τον βοηθούσε να κατακτήσει τη Λαβίνια.

Ο γάμος του Τομ και της Λαβίνια

Ο γάμος του Τομ και της Λαβίνια   

Η γαμήλια τελετή έγινε στη Νέα Υόρκη σε μια μοντέρνα εκκλησία στο Broadway, και η δεξίωση στο εξίσου κομψό Metropolitan Hotel. Το μικρό νυφικό της Lavinia σχεδιάστηκε από την κυρία Demorest, την Βέρα Γουάνγκ του 19ου αιώνα και ήταν σε επίδειξη στη βιτρίνα του μαγαζιού για εβδομάδες. Οι χιλιάδες άνθρωποι που παραβρέθηκαν στη δεξίωση βρήκαν το ευτυχισμένο ζευγάρι να στέκεται πάνω σε ένα πιάνο με ουρά για να τους υποδεχτεί. Ο Μπάρνουμ κάλεσε και δημοσιογράφους και το Σάββατο η Evening Post αφιέρωσε ολόκληρη η στήλη του στην εκδήλωση, και οι New York Times, απαρίθμησαν τα γαμήλια δώρα στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της: κοσμήματα από της Tiffany, ένα τραπέζι μπιλιάρδου σε μικρογραφία, ένα ταξίδι από το Queen Victoria. Ένα χρόνο αργότερα ο Μπάρνεϊ κυκλοφόρησε κάρτες με το ζευγάρι των λιλιπούτειων και ένα μωρό στην αγκαλιά τους. Το κοινό δεν παρατήρησε ότι η Λαβίνια ποτέ δε δήλωσε ότι το μωρό ήταν δικό της. Ο Μπαρνεϊ το είχε δανειστεί από ένα τοπικό ορφανοτροφείο .


Φωτογραφία με δανεικό από ορφανοτροφείο μωρό

Φωτογραφία με δανεικό από ορφανοτροφείο μωρό   

Για το κοινό αυτή η ροζ ιστορία ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα και αποσπούσε την προσοχή του από τον εν εξελίξει εμφύλιο πόλεμο. Η ιστορία των δυο λιλιπούτειων στους New York Times ήταν στην πραγματικότητα η πρώτη φορά μέσα σε τρία χρόνια ο πόλεμος δεν ήταν στην πρώτη σελίδα.   

Ένα χρόνο αργότερα ο Μπάρνεϊ κυκλοφόρησε κάρτες με το ζευγάρι των λιλιπούτειων και ένα μωρό στην αγκαλιά τους. Το κοινό δεν παρατήρησε ότι η Λαβίνια ποτέ δε δήλωσε ότι το μωρό ήταν δικό της. Ο Μπαρνεϊ το είχε δανειστεί από ένα τοπικό ορφανοτροφείο. Κράτησαν το παιδί για λίγο καιρό και για τις εμφανίσεις τους αλλά αργότερα η Λαβίνια επεσήμανε ότι το μωρό ήταν αρκετά μεγάλο για να υπάρχει αξιοπιστία στις εμφανίσεις τους. Έτσι πρότεινε να στελεί κρυφά κάποιος σε κάθε πόλη που θα έκαναν περιοδεία ώστε να έχουν ένα μωρό για να συμπληρώνει το σόου τους. ΄

Ετσι στη διάρκεια της περιοδείας εμφανίστηκε με διαφορετικά  μωρά από διαφορετικές πόλεις. 

Διαφήμιση της εποχής με τους λιλιπούτειους

Διαφήμιση της εποχής με τους λιλιπούτειους   

Ο Τομ και η Λαβίνια δεν έκαναν ποτέ δικά τους παιδιά. Η ίδια πίστευε ότι το μέγεθός της θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλοκές και προβλήματα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Η αδερφή της Μίνι που αποτόλμησε να κάνει ένα παιδί, το έχασε και λίγες ώρες αργότερα πέθανε και η ίδια στην αγκαλιά της αδερφής της.


Οικογένεια Γουόρεν

Οικογένεια Γουόρεν   

Ο Τομ και η Λαβίνια έζησαν μαζί είκοσι χρόνια. Έκαναν μια ζωή κοσμική και πλούσια. Όταν ο Τομ πέθανε από εγκεφαλικό το 1883, η Λαβίνια ανακάλυψε ότι δεν είχαν πολλές οικονομίες, ώστε να βγει στη σύνταξη.  

Το 1885 συνάντησε ένα άλλο ζευγάρι μικροσκοπικών ανθρώπων από την Ιταλία τον Κόμη  Πρίμο Μάρτζι και τον αδερφό του. Η Λαβίνια παντρεύτηκε τον Κόμη και έκαναν αρκετές εμφανίσεις μαζί. Έκαναν και μια ταινία στην εποχή του βωβού κινηματογράφου. Όμως η μόδα των λιλιπούτειων είχε περάσει. Εγκατέλειψαν τα σόου και επέστρεψαν στην γενέτειρα της Λαβίνια, την Μασσαχουσέτη. Εκεί άνοιξαν ένα παγωτατζίδικο και κατά καιρούς έκαναν παραστάσεις τα σαββατοκύριακα. 

Με το δεύτερο σύζυγό της Count Primo Magri.

Με το δεύτερο σύζυγό της Count Primo Magri

Η Λαβίνια πέθανε το 1919 και ζήτησε να ταφεί δίπλα στον πρώτο της σύζυγο, στο Μπρίτζπορτ του  Κοννέκτικατ. Δίπλα στον οβελίσκο του Τομ, ή αλλιώς Τσαρλς Στράτον στης οποίας την κορυφή ο Στράτον είναι σε φυσικό μέγεθος υπάρχει μια απλή πλάκα στην οποία αναγράφεται: Η σύζυγός του.

Ο οβελίσκος του Τσαρλς Στράντον

Ο οβελίσκος του Τσαρλς Στράντον     


Πηγές: Wikipedia, New York Times, Atlas Obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου