Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Μέτρα «ταφόπλακα» για τους αγρότες

Αυτά περιλαμβάνει το ιδιαίτερα επώδυνο «πακέτο»

«Ταφόπλακα» χαρακτηρίζει ο αγροτικός κόσμος τα νέα μέτρα που προβλέπονται στη πρόταση προς τους θεσμούς, με «αντάλλαγμα» το τριετές δάνειο και την παραμονή στο ευρώ.


Ένα «πακέτο» ιδιαίτερα επώδυνο που περιλαμβάνει:

-Φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να πάρει πίσω τις πρόσφατες ρυθμίσεις Βαλαβάνη με τις οποίες θεσπίστηκε αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τις κοινοτικές ενισχύσεις.

-Κατάργηση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και απαλλαγών για τους αγρότες και εξομοίωσή τους με τους ελεύθερους επαγγελματίες σταδιακά μέχρι το τέλος του 2017. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση του συντελεστή φορολόγησης, πιθανότατα σε δύο δόσεις ώστε να φτάσει το 26% σε βάθος διετίας.

-Κατάργηση μέχρι την ίδια χρονιά της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι απώλειες για τους αγρότες θα μετριασθούν ή θα αντισταθμιστούν από την υποχώρηση των τιμών πετρελαίου.

-Αύξηση προκαταβολής φόρου στο 100%. Από το 2017 προτείνεται η προκαταβολή φόρου για τις ατομικές επιχειρήσεις να ανέλθει στο 100%. Δεδομένου ότι μέχρι την ίδια χρονιά θα έχει επέλθει η φορολογική εξομοίωση με τους ελεύθερους επαγγελματίες, το μέτρο «πιάνει» και τους επαγγελματίες αγρότες.

-Προβλέπεται αυστηρότερος προσδιορισμος του ορισμού του «επαγγελματία αγρότη» ώστε λιγότεροι να κάνουν χρήση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών καθεστώτων που ισχύουν σήμερα, μέχρι φυσικά να καταργηθούν το 2017.

-Τριπλασιασμός ασφαλιστικών εισφορών λόγω της εναρμόνισης του καθεστώτος που διέπει τον ΟΓΑ με εκείνο του ΙΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου