Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2015

Το πιο σκληρό άθλημα στον κόσμο (photos)

Μάχες που... κόβουν την ανάσα!

Το πιο κτηνώδες άθλημα που παίζεται αυτή τη στιγμή στον κόσμο ονομάζεται "Calcio Storico", έχει ρίζες στη Φλωρεντία και μετράει αιώνες ζωής. Γνωρίστε τον κόσμο του ιστορικού ποδοσφαίρου, εκεί που σχεδόν τα πάντα επιτρέπονται...


Το πιο σημαντικό συστατικό του calcio storico είναι ο φόβος. Εκείνοι που λένε πως δεν αισθάνονται φόβο λένε ψέματα", δηλώνει με περίσσεια ειλικρίνεια ο Αλέσιο Τζορτζερίνι και όσοι -ελάχιστοι λογικά- γνωρίζουν τι ακριβώς εστί το συγκεκριμένο σπορ θα υπερθεματίσουν.
Έχοντας ρίζες στην Ιταλία του 16ου αιώνα το σημερινό Calcio Storico, κοινώς το ιστορικό ποδόσφαιρο, είναι πιθανότατα η βιαιότερη μορφή ποδοσφαίρου σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Παίζεται μόνο σε ένα μέρος του κόσμου, στη Φλωρεντία της Ιταλίας, όπου τέσσερις ομάδες που αποτελούνται η κάθε μία από 27 παίκτες, εκπροσωπούν τέσσερις ιστορικές γειτονιές της Φλωρεντίας.

Πρόκειται για τις Σάντα Κρότσε, Σάντα Μαρία Νοβέλα, Σάντο Σπίριτο και Σαν Τζόβανι που έρχονται αντιμέτωπες η μία με την άλλη κάθε Ιούνιο σε αγώνες που έχουν διάρκεια 50 λεπτά και που δεν έχουν διακοπή ακόμα και όταν υπάρχει τραυματισμός! Στόχος της κάθε ομάδας να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα, μέχρι να γίνει όμως αυτό πέφτουν κορμιά.
Σύμφωνα με τους επίσημους κανονισμούς που έχουν γραφτεί το 1580 από τον Τζοβάνι Ντε Μπάρντι (λογιστής από τη Φλωρεντία) απαγορεύονται τα πισώπλατα χτυπήματα, όπως επίσης και οι μάχες δύο ή περισσοτέρων απέναντι σε έναν. Όλα τα υπόλοιπα είναι επιτρεπτά, κουτουλιές, μπουνιές, κλωτσιές, αγκωνιές και πνιγμοί είναι όλα μέσα στο πρόγραμμα.Φέτος στον τελικό που έλαβε χώρα στις 24 Ιουνίου στην πλατεία Santa Croce τέθηκαν αντιμέτωπες η "λευκή ομάδα" του Σάντο Σπίριτο με την πράσινη ομάδα του Σαν Τζοβάνι, με την πρώτη να παίρνει τη νίκη και στο φινάλε να στήνεται μία μεγάλη γιορτή με εκείνους πρωταγωνιστές.
Κάποτε οι νικητές έπαιρναν ως δώρο μία σφαγμένη αγελάδα, με το πέρασμα των αιώνων ωστόσο το "βάρβαρο έθιμο" εξαλείφθηκε. Το Αρχαίο Ποδόσφαιρο όμως έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Calcio Storico
► Το 1574 όταν ο Βασιλιάς της Γαλλίας Henry III έμενε στη Φλωρεντία, στήθηκε ένας τέτοιος αγώνας προς τιμήν του. Όταν αντίκρυσε το θέαμα είπε πως του φάνηκε "πολύ μικρό για να είναι ένας πραγματικός πόλεμος και πολύ σκληρό για να είναι ένα παιχνίδι".
► Οι αγώνες διεξάγονται σε επιφάνεια άμμου στην πλατεία Santa Croce και κάθε χρόνο χιλιάδες "πιστοί" συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν αυτές τις ποδοσφαιρικές μάχες, που ειναι μέχρι τελικής πτώσης.
► Οι αγώνες αυτές έχουν καταβολή από την αρχαίο ρωμαϊκό άθλημα που ονομαζόταν "harpastum".
► Η κάθε ομάδα αποτελείται από 27 παίκτες, ο αγώνας έχει διάρκεια 50 λεπτά χωρίς διακοπή ενώ υπεύθυνοι για την ομαλή διεξαγωγή του είναι ο διαιτητής, έξι βοηθοί και ένας κριτής που βρίσκεται εκτός γηπέδου.
► Ακόμα και αν υπάρχουν τραυματισμοί ή χρειαστούν κάποιοι παίκτες να αποχωρήσουν εκτός γηπέδου ο αγώνας συνεχίζεται. Δεν επιτρέπονται αλλαγές.
► Οι τεχνικές των πολεμικών τεχνών επιτρέπονται, εάν όμως κάποιος παραβιάσει τους κανονισμούς αποβάλλεται από τον αγώνα.
► Τον 17ο αιώνα υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός για το Calcio Storico ενώ γνώρισε και πάλι μεγάλες δόξες το 1930, με τον τελικό να διεξάγεται την τελευταία ημέρα των εορτασμών για τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, τον πολιούχο της πόλης της Φλωρεντίας.
► Το 2007 πάρθηκε απόφαση για να μην διεξαχθούν οι αγώνες την επόμενη χρονιά εξαιτίας ενός καυγά εντός γηπέδου που οδήγησε 50 άτομα στο δικαστήριο.
► "Για μένα είναι το πιο πολυαναμενόμενο γεγονός της χρονιάς, περισσότερο και από τα Χριστούγεννα. Είναι 100% Φλωρεντία", έχει δηλώσει ο 30χρονος Τζάκομπο Μπαστιάνι, ο οποίος συμμετέχει εδώ και αρκετά χρόνια στους αγώνες.
► "Η μητέρα μου δεν έχει έρθει ποτέ στην πλατεία, ούτε η γυναίκα μου, ούτε η κόρη μου ή ο πατέρας μου. Εάν ήξερα ότι η μητέρα μου υπέφερε στις εξέδρες, βλέποντας τον γιο της να πληγώνεται ή να πληγώνει αντιπάλους του, θα με σκότωνε", δηλώνει ένας ακόμα "πιστός" παίκτης στους αγώνες, ο 23χρονος Μίρκο Γκάλι.

Το "Calcio Storico" μέσα από 24 φωτογραφίες:


Πηγή: sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου