Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Από γαλακτολόγος... ειδικός σε θέματα διασποράς ο Χαρακόπουλος


Μετά το κάζο που υπέστη...

 αναφορικά με το θέμα του γάλακτος και τους επικίνδυνους για τη συνοχή της κυβέρνησης λεονταρισμούς, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ασχολείται μ πιο σοβαρά θέματα.


Όπως διαβάζουμε σε τοπικό έντυπο της Λάρισας ο πρώην αναπληρωτής υπουργός που πέρασε και δεν ακούμπησε από το υπουργείο αρθρογραφεί επί παντός επιστητού.

Δείτε εδώ:

H κλιμάκωση της έντασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία προκαλεί, και δικαίως, παγκόσμια ανησυχία. Ιδιαίτερα μετά τα όσα συνέβησαν στην Οδησσό, όπου δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εγκλωβισμένοι σε κυβερνητικό κτίριο που παραδόθηκε στις φλόγες, πολλοί φοβούνται ότι η κρίση στην Ουκρανία θα αποδειχθεί ως η θρυαλλίδα ενός νέου «ψυχρού πολέμου».

Οι δραματικές αυτές εξελίξεις μας αφορούν άμεσα γιατί μπορεί να επηρεάσουν τις τύχες της ελληνικής ομογένειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δούμε τους Έλληνες στις βόρειες ακτές του Εύξεινου Πόντου να αναγκάζονται σε έξοδο από τις πατρογονικές τους εστίες, όπως τα αδέλφια τους από τον Πόντο πριν 92 χρόνια.

Είναι γνωστό ότι η ελληνική παρουσία στη σημερινή νότια Ουκρανία ανάγεται στην αρχαιότητα. Οι αποικίες των Ελλήνων ήκμασαν για αιώνες, δημιουργώντας στενούς δεσμούς με τους λαούς της περιοχής. Οι σχέσεις αυτές συνεχίστηκαν αδιάπτωτα και στη βυζαντινή περίοδο, ιδιαίτερα μετά τον εκχριστιανισμό των Ρως του Κιέβου, την κοιτίδα του πολιτισμού για Ουκρανούς και Ρώσους.

Οι Έλληνες και στη νεότερη εποχή είχαν σημαντική δραστηριότητα στην οικονομική και πολιτιστική ζωή της περιοχής. Στην πόλη της Οδησσού, το 1814, ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία που προετοίμασε την ελληνική επανάσταση του 1821. Εκεί, επίσης λειτούργησαν σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα του ελληνισμού, από τα οποία αποφοίτησαν σπουδαίες μορφές, όπως ο Μαρασλής, ο Παπαρρηγόπουλος και ο Ροδοκανάκης. Αλλά και στη Μαριούπολη, πόλη που ίδρυσαν οι Έλληνες της Κριμαίας που μετανάστευσαν εκεί με πρόσκληση της Μεγάλης Αικατερίνης, ο ελληνισμός έχει για πάνω από δύο αιώνες σημαντική παρουσία.

Βεβαίως, κατά την περίοδο του σταλινισμού, χιλιάδες Έλληνες αναγκάστηκαν να έλθουν στην Ελλάδα, και όσοι έμειναν υπέστησαν διωγμούς, εξορίες και θανατικές καταδίκες χωρίς κατηγορητήριο, παρά μόνον λόγω της ελληνικής τους καταγωγής.

Σήμερα, είκοσι τρία χρόνια, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ο ελληνισμός της Ουκρανίας, που φθάνει τις εκατό χιλιάδες, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα ενός πιθανού εμφυλίου πολέμου. Σε επιστολή της, στον πρόεδρο της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, η πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας, κ. Αλεξάνδρα Προτσένκο, διατυπώνει την αγωνία της για τις συνέπειες στην ομογένεια από την έκρηξη της βίας.

Η Ελλάδα, που ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, διατηρεί άριστες σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία, οφείλει να έχει προσεκτική και εποικοδομητική στάση απέναντι σ’ αυτή τη σύγκρουση, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες ειρηνικής επίλυσης. Τόσο η προστασία των συμπατριωτών μας όσο και τα ελληνικά συμφέροντα επιβάλλουν την ενεργητική παρουσία μας στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου