Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Αυτό είναι το πλήρες κείμενο της συμφωνίας!

Δείτε το πρωτότυπο, αλλά και την μετάφρασή του ελληνικά...

Αυτό είναι το πλήρες κείμενο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, το οποίο και περιλαμβάνει αναλυτικά τα μέτρα που θα πρέπει να αναληφθούν από την ελληνική πλευρά.





Η μετάφραση:

«Η λίστα δεσμεύσεων είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές. Ωστόσο, η Σύνοδος Κορυφής κατέστησε σαφές ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν αποκλείει μια πιθανή τελική συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα του ESM, το οποίο θα πρέπει να βασιστεί σε απόφαση επί του συνολικού πακέτου (που θα συμπεριλαμβάνει χρηματοδοτικές ανάγκες, βιωσιμότητα χρέους και πιθανή χρηματοδότηση γέφυρα)».

Το νέο πρόγραμμα βασίζεται στα εξής:

- Δάνειο 86 δισ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με τη «συνεχιζόμενη και πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ», το οποίο μπορεί να εκταμιεύσει επιπλέον 16 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμά του. Άμεσα 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, μέσα στις επόμενες ημέρες, για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, αφού πρώτα περάσει το κείμενο της συμφωνίας και σειρά μέτρων από τη Βουλή.

- Αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ.

- Αναδιάρθρωση χρέους: Η Μέρκελ αποκλείει το «κούρεμα» στην ονομαστικά αξία του χρέους. Ωστόσο, θα υπάρξει σημαντικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Μετά την πρώτη θετική αξιολόγηση του προγράμματος είναι πιθανό να υπάρξει επιμήκυνση των χρεών και περίοδος χάριτος.

- Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας 50 δισ. ευρώ: Θα έχει την έδρα του στην Ελλάδα. Θα περάσουν σε αυτό περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου. Η Διοίκηση θα γίνεται από την Ελλάδα, υπό την επίβλεψη ξένων. Από τις πωλήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας τα 25 δισ. ευρώ θα πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 12,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και το υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις.

- Έλεγχοι της οικονομίας και φυσική παρουσία των θεσμών στην Αθήνα.

- Η Ελλάδα πρέπει έως την Τετάρτη 15 Ιουλίου να περάσει από τη Βουλή προαπαιτούμενες ενέργειες, αλλά και το κείμενο της συμφωνίας της Συνόδου. Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική Βουλή πρέπει να "περάσει" τα εξής μέτρα:

- Μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

- Μέτρα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συστήματος.

- Ενίσχυση της απόλυτης ανεξαρτησίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

- Μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούν σε ημι-αυτόματες περικοπές δημόσιων δαπανών, σε περίπτωση μη επίτευξης δημοσιονομικών πλεονασμάτων.
Επίσης, μέχρι τις 22 Ιουλίου θα πρέπει να έχει υλοποιήσει:

- Μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

- Υιοθέτηση της οδηγίας για αναδιάρθρωση των τραπεζών (BRRD) μέσα σε μία εβδομάδα, με υποστήριξη της Κομισιόν.

To Eurogroup υπογραμμίζει «την αδήριτη ανάγκη να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη με τις ελληνικές αρχές ως προαπαιτούμενο για μία δυνητικά μελλοντική συμφωνία σε ένα νέο πρόγραμμα του ESM. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να κάνουν κτήμα τους το πρόγραμμα. Η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος θα πρέπει να κριθεί από τις δεσμεύσεις τους σε αυτές τις πολιτικές. Άμεσα και μόνο μετά τη νομική εφαρμογή των παραπάνω μέτρων και την έγκριση των δεσμεύσεων από την ελληνική βουλή μπορεί να υπάρξει μια εντολή προς τους θεσμούς να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένα Μemorandum of Understanding (MoU)».

Τέλος, για το χρέος σημειώνεται ότι μετά την πρώτη θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς, το Eurogroup θα εξετάσει μέτρα με περίοδο χάριτος και επιμήκυνση του χρέους. Ακόμη, επαναλαμβάνεται η δέσμευση για το χρέος του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου